23:44 23/01/05


Els hackers es diverteixen al I Concurs de "Wardriving" de Catalunya


Una activitat d'alta tecnologia ha destacat a les festes del barri de Sant Antoni de Barcelona: el concurs de "wardriving", o sigui, de rastrejar els carrers a la recerca d'ones, provinents de xarxes sense fils a l'interior dels edificis. Dissabte passat, una trentena d'experts informàtics corrien amunt i avall pel barri, carregats amb ordinadors portàtils, mòbils, PDAs, antenes i cables, tot jugant a pescar ones.




Tot pescant ones


Les festes del barri de Sant Antoni de Barcelona han comptat, aquest any, amb una activitat d'alt contingut tecnològic i molt minoritària: una competició de "wardriving", la primera que es fa a Catalunya i, possiblement, a l'estat espanyol, importada directament de Nova York. El "wardriving" consisteix en anar pel carrer amb un ordinador portàtil i una antena, que va captant les ones de les xarxes sense fils que hi ha dins els edificis. El joc és "pescar-ne" tantes com es pugui, sense entrar-hi, només detectar-les.

La trentena de concursants en van trobar més de 400, només al barri, instal.lades en cases de particulars i oficines, fet que mostra la creixent implantació de les xarxes sense fils. Més de la meitat no tenien protecció contra els instrusos, quelcom també habitual. Xabier Ballesteros, de Xarxantoni, el grup veïnal promotor d'aquest joc tan original, amb l'ajuda de BarcelonaWireless i la regidoria de Ciutat del Coneixement, explicava: "Ens va semblar una cosa atractiva, per passar-ho bé a les festes, i també per sensibilitzar la gent sobre la manca de seguretat en aquestes xarxes". A més, l'activitat ha servit per posar en contacte els veïns amb els tècnics del barri, de cara a crear un portal web o tenir una sala permanent per fer cursos de programari lliure.

El "wardriving" és una tècnica amb dues cares: per una banda, serveix perquè qui té una xarxa pugui testejar-ne la seguretat. Però també es pot fer "wardriving" per recopilar informació, com a pas previ a un atac: per saber la localització exacta de la xarxa, si està protegida amb criptografia o, com és habitual, l'han instal.lat tal com venia de la botiga. El "wardriving" és una pràctica hereva del "wardialing", practicada pels vells hackers: tenien programes que trucaven metòdicament a llargues llistes de telèfons i anotaven cada número on responia un módem, com a possible punt d'accés gratuït a Internet.

Els participants al concurs de "wardriving", experts informàtics de totes les edats, van tenir un matí per recórrer el barri. La juguesca era trobar el major nombre de xarxes sense fils, incloses dues preparades per l'organització, que calia no només detectar sinó també penetrar. Es podia utilitzar qualsevol vehicle, per rastrejar més ràpidament la zona, "excepte helicòpters i avions", segons les normes. La majoria anaven amb cotxe, també n'hi va haver amb bicicleta i fins amb cadira de rodes. En equips de tres, un conduïa, el copilot, amb l'ordinador a la falda, movia l'antena que captava les ones i el tercer intentava localitzar visualment, als edificis on hi havia xarxes, les antenes exteriors, per fotografiar-les, que sumava molts punts. En acabar, tornaven al camp base amb amplis somriures i carregats d'anècdotes. A l'equip que va guanyar, Wifimac, hi havia les dues úniques concursants femenines, que deien: "No som aquí per reivindicar res, però està bé que se sàpiga que les dones estan tan capacitades com els homes, que una dona també pot "crackejar" xarxes sense fils".


Mercè Molist


I Campionat de Wardriving de Catalunya
http://www.xarxantoni.net/sensefils

Xarxantoni
http://www.xarxantoni.net

BarcelonaWireless
http://www.barcelonawireless.net



Copyright 2005 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<