17:50 10/05/04
EL CENTRE ARTÍSTIC HANGAR ANALITZA INTERNET COM A "RES PÚBLICA"
Les dificultats que ha portat la Llei de Serveis de la Societat de la Informació (LSSI) a les petites i mitjanes empreses que volen fer negoci a Internet, l'heroisme del programari lliure que entronca amb les arrels més profundes de la informàtica o les anècdotes d'un col.lectiu de hackers de Barcelona a la recerca de la pau social. Són alguns dels temes de què es va parlar la setmana passada a Barcelona, dins les jornades "Internet com a espai públic: Més enllà de les ciberutopies", organitzades per l'Associació d'Artistes Audiovisuals de Catalunya.
LLEIS, HACKERS I PROGRAMES LLIURES
Les jornades "Internet com a espai públic: Més enllà de les ciberutopies", que s'han fet del 5 al 8 de maig al centre Hangar de Barcelona, han aplegat persones coneixedores de la Xarxa, com l'advocat Carlos Sánchez Almeida, que comparava l'aparició d'Internet a Espanya amb la impremta: "El 1502 sortia una llei que deia que no es podia publicar sense llicència dels reis i donava com a raó el fet que els heretges escribien llibres propagandístics". L'advocat assegurà que "amb la Llei de Serveis de la Societat de la Informació (LSSI), el legislador es va extralimitar. No calia fer una llei especial, n'hi havia prou amb adaptar les vigents. La LSSI és un risc per al desenvolupament de les petites i mitjanes empreses, que han de complir un nombre interminable de requisits per posar el negoci a Internet".
Segons l'advocat, "es demanen més obligacions a una empresa de la Xarxa que al món real. Només el negoci pornogràfic fa diners. Els altres, amb tanta legislació, és per pensar-s'ho, és un autèntic laberint. Acaba amb l'economia de garatge típica d'Internet. Has d'inscriure el domini en un registre i, si oblides alguna dada de les moltes que demanen, la sanció pot arribar als 150.000 euros". Almeida va denunciar que els únics exclosos de la LSSI són "els poders fàctics: notaris, advocats, operadores de telecomunicacions i els grans mitjans de comunicació". Entre altres defectes de la llei, va destacar el fet que obliqui a guardar els moviments dels usuaris de telecomunicacions, que es pugui impedir l'accés des d'Espanya a una web de l'estranger i l'ampli espectre de raons per les quals les autoritats poden censurar una web: "Abans de decidir si un ciutadà és culpable, automàticament ja li tanquen el negoci".
L'endemà, el catedràtic Llorenç Valverde explicava d'on ve i on va el programari lliure. Valverde establí un fil conductor des dels primers ordinadors i xarxes fins l'actual moviment del programari lliure: "Tots van néixer com a productes contraculturals. Els primers ordinadors no els van fer IBM ni Bill Gates sinó una comunitat de gent que sabia electrònica i aprenia a trampejar les companyies telefòniques". Valverde va destacar que Richard Stallman, creador de la Fundació del Programari Lliure, "no parla de programari propietari sinó privatiu, perquè priva de les llibertats del programari lliure: usar programes per al que vulguis, modificar-los, compartir-los amb qui vulguis i publicar els canvis que hi hagis fet". A més, segons Valverde, "no hi ha cap producte al mercat que et venguin amb tanta impunitat com un programa. És com si compressis un cotxe i et diguessin que no està garantit que vagin els frens i que no es responsabilitzen de res, si fallen".
El hacklab Kernel Panic va tancar les jornades. Hubble, el ponent, va denunciar que la seu física de l'únic hacklab barceloní, la casa okupada Les Naus, on han fet cursos gratuïts, festes, jornades i reunions setmanals, ha estat desallotjada i s'han hagut de traslladar a Miles de Viviendas. També va explicar: "A vegades ens ha vingut gent que buscava hackers, com un que ens va portar un portàtil, on hi havia una base de dades relacionada amb el negoci del futbol, i buscava un pirata que l'ajudés a obrir-la. Una altra vegada, a la nostra llista de correu, algú ens demanava què podia fer per saber la paraula de pas del correu electrònic de la seva dona. Li vam dir: "Pregunta-li"". Amb aquestes jornades, s'ha tancat el cicle "Espai legal/Espai públic", organitzat per l'Associació d'Artistes Audiovisuals de Catalunya.
Mercè Molist
Hangar - Associació d'Artistes Audiovisuals de Catalunya
http://www.hangar.org
Carlos Sánchez Almeida
http://www.bufetalmeida.com
Llorenç Valverde
http://www.lvalverde.net
Kernel Panic
http://sindominio.net/kernelpanic
Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.