10:23 16/09/04


Un estudi recomana fotos grans i lletra petita per a fer webs


Sabíeu que el primer lloc on mirem quan mirem una web és a l'esquerra? I que ens fixem abans en el text que la foto d'una notícia, contràriament al què fem quan llegim en paper? I que els enllaços de navegació per una web es veuen millor si són a la dreta, però tothom els té a l'esquerra? I que gairebé ningú es fixa en els anuncis, encara que ens els plantin al mig d'un article? Són les conclusions d'un estudi nordamericà, que ha observat els moviments dels ulls d'un grup de lectors de notícies a la web, per saber cap on miren.



Què mirem quan mirem la web?


"Eyetrack III" és un interessant estudi realitzat per dos centres nordamericans d'investigació en periodisme, l'Institut Poynter i el Centre Estlow pel Periodisme i els Nous Mitjans, i una empresa d'aplicacions per a la web, sorgida de la Universitat d'Stanford, Eyetools. Basant-se en l'observació de què fan els ulls de 46 persones quan miren webs de notícies, han tret diverses conclusions que poden aplicar-se a totes les webs en general i combinar-se amb altres estudis per aconseguir una major usabilitat. Aquesta tècnica s'anomena "eyetracking" (seguiment de l'ull) i consisteix en capturar mitjançant una càmera els moviments dels ulls d'una persona, per establir patrons genèrics.

Així, l'estudi explica que, davant una nova pàgina, els ulls es fixen primer en la part superior esquerra, donen una volta per aquesta zona i se'n van a la meitat dreta. Després d'estar-se una estona a la part superior, baixen i exploren la part inferior, d'esquerra a dreta, i acaben pujant fins la part superior dreta. En el cas concret de les webs de notícies, l'instint del lector el porta primer a mirar el logotip i els titulars principals, que solen estar a la part esquerra. Després d'aquesta mena d'escaneig per part dels ulls, comença la lectura. Seguns l'"Eyetrack III", un tipus de lletra petit incita a la lectura mentre que un tipus gran incita a l'escaneig, a fixar-se només en algunes paraules caçades al vol, que capturen momentàniament l'atenció. Quan el títol d'una notícia ve acompanyat d'un sots-títol, l'ull es fixa en ambdos només si les lletres fan la mateixa mida. Si el títol és més gran o està subratllat, la gent tendeix a llegir només el títol, perquè percep que allò gran és el més important. En el cas dels subratllats, quan surt un element que trenca el camp visual, com una línea, es tendeix a no mirar què hi ha a sota.

En cas que el lector o lectora llegeixi el text, l'estudi diu que en mirarà només el terç esquerra, les primeres paraules, i a partir d'aquí decidirà si continua. El mateix passa amb els llistats de títols de notícies: escanegem la plana, sense llegir totalment els títols, només mirem les primeres lletres. De mitjana, un títol capta menys d'un segon de l'atenció del lector. Un altre punt important són els elements de navegació, els enllaços que porten a les diferents àrees de la web: el millor lloc on posar-los, segons Eyetrack III, és a dalt o, en el seu defecte, a la dreta. Tammateix, la majoria de webs tenen els elements de navegació a l'esquerra. Quant a la forma de presentar els textos, l'estudi recomana paràgrafs el més curts possibles, que capten el doble d'atenció, i només una columna de text, que ajuda a la lectura. A diferència dels mitjans tradicionals, el lector de webs mira abans el text que la fotografia. Això no vol dir que la gent no es fixi en les imatges, segons l'estudi. Com més gran i clara sigui la imatge, més gent la mirará. Una foto de la mida d'un segell de correus, és vista pel 10% de lectors. Una de mitjana, de 230 pixels, la veu el 70%. Una curiositat: la majoria clica damunt la foto, encara que no porti enlloc.

Una altra dada interessant és què passa quan el subjecte d'estudi s'enfronta a una plana multimèdia, amb text, imatges i àudio: la primera reacció és envers dos medis a la vegada, en aquest cas el so i la imatge. L'Eyetrack III no oblida tampoc els anuncis: "El primer en què ens hem fixat és que la gent sovint ignora els anuncis, però depen molt del lloc on són. Quan paren atenció a un, ho fan només entre 0.5 i 1.5 segons. Els anuncis que es localitzen a la part superior o esquerra de la plana, prop del títols principals, són més fàcilment visibles. Els menys, els que són a sota. Els anuncis de text són els que es miren de forma més concentrada, amb una atenció mitjana de 7 segons". Segons l'estudi, com més gran sigui l'anunci, més possibilitats tindrà de ser vist, especialment si és un anunci de mitja plana enmig d'un article. Tot i això, fins i tot aquest tipus de mega-anunci només captarà l'atenció del 38% de la gent.


Mercè Molist


The Best of Eyetrack III:
What We Saw When We Looked Through Their Eyes
http://www.poynterextra.org/eyetrack2004/main.htm



Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.


<<