11:49 19/04/04
 

LES JORNADES DE "COPYLEFT" ACABEN AMB BONA NOTA
 

Aquest cap de setmana, Barcelona ha acollit les segones "Jornades crítiques sobre propietat intel.lectual" (les primeres es van fer a Madrid) que han reunit gent de tot l'estat espanyol per discutir estratègies i informar-se sobre els darrers terrabastalls causats per la proliferació de les patents i el "copyright". Entre les interessants xerrades destacà la de Vandana Shiva, directora de la Research Foundation for Science, Technology and Ecology, que denuncià les empreses de biotecnologia que fan patents sobre la vida i l'onada general de privatització de les propietats públiques comunals.
 
 

"EL MÓN ÉS PER COMPARTIR-LO"
 

Barcelona ha acollit, del 15 al 18 d'abril, unes interessants jornades sobre propietat intel.lectual lliure o "copyleft", on ha assistit gent de tot l'estat espanyol. El "copyleft" és l'altra cara i una exitosa resposta al "copyright": en comptes de posar llicències privades a les seves creacions, els autors utilitzen llicències públiques, que conviden a la còpia i modificació del producte sempre que se'n respecti l'autoria i allò que en resulti es posi també sota una llicència pública. Així, s'evita que una empresa ho llicenciï com si ho hagués fet només ella.

Les jornades es van repartir en tres llocs: L'Espai Obert, la Capella dels Àngels i Miles de Viviendas. Els organitzadors afirmaven al document de presentació: "Hi ha vida més enllà del copyright restrictiu, a pesar de les amenaces, les persecucions i apocalíptiques declaracions dels qui volen mercantilitzar i explotar tota expressió del pensament humà. Volem posar al centre del debat públic el fet que estem cada cop més immersos en una economia global la base de la qual són béns que ja no assumeixen cap forma material. ¿En nom de què es pot limitar l'accés a béns "infinits", com melodies, algoritmes, textos o programes, quan res d'això es "gasta"? Pensar que el sistema legal ideat per al món físic es pot imposar en un entorn com el ciberespai es una barroeria que ja estem pagant tots, en forma de lleis injustes, pràctiques empresarials abusives i la criminalització de la majoria de la població".

Xerrades i tallers van confengir les jornades:  música, programes, vídeo, medicaments, art, lleis, ciència, disseny... La conferenciant estrella va ser l'activista índia Vandana Shiva, que va parlar de biopirateria: "El 99% dels científics estan en contra de les patents, són un sistema immoral. Amb les patents sobre la vida, les idees i els recursos comunals, la privatització arriba als seus últims extrems. Una patent sobre la vida és el contrari de la vida, que és reproducció i multiplicació: és robar la creació de la natura, que ho dóna tot gratuït, veure la vida com una indústria i voler controlar-la, atempta directament contra els drets humans. El món és per compartir-lo".

Vandana Shiva explicà que l'engineria genètica i les patents són atiades pels mateixos interessos, que marquen les lleis als governs, tot imposant-les a través d'institucions supranacionals, com l'Organització Internacional de la Propietat Intel.lectual. Denuncià també que els Estats Units volen que a tot el món s'acabi la investigació pública, en benefici de la privada. "Soterrada, hi ha la recerca del monopoli, com demostra el fet que Monsanto domini el mercat de biotecnologia mundial sense competència. Al Canadà, van contaminar els camps d'un granger i després el van denunciar per "robar-los el producte". A la Índia, ens han patentat llavors, pràctiques milenàries de treure oli medicinal d'una fruita o productes essencials per fer el pa. Tenim un tipus d'arròs aromàtic que en van fer una galeta i ho van patentar tot: galeta, aroma, la planta... Qui és aquí el pirata? Estan patentant la propietat pública de les comunitats i l'evolució del coneixement".
 

Mercè Molist

Jornades Crítiques sobre Propietat Intel.lectual
http://copyleft.sindominio.net/index.php
Programa de les Jornades
http://copyleft.sindominio.net/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=2#programa
Presentació de les Jornades
http://copyleft.sindominio.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2&mode=thread&order=0&thold=0
 

Copyright (C) 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<