16:25 04/02/03
 

EL 'PROXY' DE LA DISCÒRDIA
 

Mercè Molist
Estan en peu de guerra. Els nordamericans? Els iraquians? No! Els milers d'usuaris i usuàries del servei de banda ampla ADSL de Telefònica. Porten tot el mes de gener atabalats perquè la companyia ha instal.lat uns programes, anomenats "proxies", que els han alentit la navegació i han portat molts problemes tècnics, fins i tot a la Seguretat Social. Des del deu de gener, quan els "proxies" van entrar en funcionament, els fòrums d'Internet són plens de queixes contra Telefònica i les companyies que li subcontracten l'ADSL, com Ya.com o Wanadoo.

És la Guerra del Proxy. Feia anys que Telefònica, també anomenada Timofònica, una de les companyies més odiades per la comunitat internauta, no rebia un atac dialèctic tan gran, atïat en fòrums com BandaAncha i canalitzat per l'Asociación de Internautas (AI), experta en fer la viu-viu als despachos de Telefònica des de les famoses Guerres per la Tarifa Plana. L'AI acaba de posar en marxa un grup de treball amb la companyia per trobar-hi solució, encara que, si les coses van com amb la lluita per la Tarifa Plana, morta d'innanició pels senyors de les negociacions, que Santa Tecla ens empari.

La història va començar a finals de l'any passat, quan una associació de Barcelona, Infohackers, denunciava que Telefònica havia instal.lat "proxies" que espiaven les transmissions dels usuaris i usuàries d'ADSL. Alguns mitjans se'n van fer ressò i Telefònica anuncià que els retiraria. Al mateix temps, diversos grups de l'"underground" espanyol, com !Hispahack, començaven una campanya de desprestigi contra Infohackers, pels seus cursos, cobrant, per "ser hacker" i la seva manca de credibilitat en altres afers, que van fer pensar a la gent que el tema del "proxy" era una pallassada més.

Però, el deu de gener, Telefònica enviava una carta per anunciar que tornava a posar en marxa els "proxies" als seus 97 nodes ADSL. Concretament, s'anomenen "proxies-cau" o "proxies transparents", perquè l'usuari no els nota. Són programes o peces de "hardware" amb una gran capacitat de memòria que fan d'intermediaris entre la persona que navega i Internet. Quan algú demana una pàgina web, el 'proxy' la guarda i, si algú altre la vol, li serveix la còpia guardada. Cada cert període de temps, el 'proxy' torna a carregar la plana, per si hi ha hagut canvis.

Telefònica hi guanya un gran estalvi en ample de banda, perquè no ha d'anar a buscar les planes a fora cada cop que algú les demana. I l'usuari, segons la carta de la companyia, obté "més rapidesa en la descàrrega de planes, més seguretat i anonimat i la descongestió dels accessos als servidors web". Però, un mes després, ni webmestres ni usuaris n'estan contents. Les queixes arriben fins a la Xina i no per problemes de privacitat, com havia advertit Infohackers, sinó per autèntics problemes tècnics.

Retards en la descàrrega de planes, recepció de versions antigues de webs que s'actualitzen constantment, webmestres que veuen baixar els seus comptadors de visites perquè la gent visita la còpia del 'proxy' en comptes d'anar a la web; serveis que fallen, com Servicaixa o LatinMail; emissions de ràdio tallades; gent que no pot veure les actualitzacions que acaba de fer a la seva plana; problemes per descarregar el correu via web i, en general, alentiment de tots els serveis, com el correu, el xat o la transferència d'arxius, són les queixes més generals.

El més fort arribava aquest dimarts, quan a la plana del Sistema RED de la Seguretat Social apareixia un avís: "El 'proxy' de Telefònica està afectant el correcte funcionament dels programes d'enviament de remeses i connexions en línia del Sistema RED, en les seves gestions amb els ciutadans. Per aquest motiu, la Tresoreria General de la Seguretat Social sol.licitarà a Telefònica la desactivació del seu producte a nivell nacional". A diferència dels molts usuaris i usuàries a qui Telefònica no ha respost les queixes, 24 hores després la companyia ja s'havia posat en contacte amb la Seguretat Social per solucionar-los el problema.

I és que la imatge és la imatge. En una entrevista publicada la setmana passada al "Ciberpaís", Telefònica reiterava que el "proxy" de la discòrdia "està fet només per servir les planes més depressa. No emmagatzema la direcció del client. Quant a la freqüència d'actualització, qualsevol responsable d'una web pot decidir quan vol que el 'proxy' actualitzi les seves planes, només ha de posar les ordres al codi de la seva web. Hem publicat guies perquè sàpiguen com fer-ho".

I això estan fent en aquests moments els i les webmestres del país: llegir-se els manuals, aprendre i provar codis perquè el maleït "proxy" enregistri les seves planes cada quan ells vulguin, o mai. I s'ho expliquen els uns als altres als fòrums especialitzats: "Per actualitzar una plana, cal pressionar CTRL i F5, si es va amb Internet Explorer, i Majúscules-F5, amb Netscape Navigator". Als mateixos fòrums corre també una agressiva campanya de protesta que cobreix diversos fronts: des d'enviar reclamacions fins a passar-se el dia baixant i pujant cançons i vídeos amb l'ADSL, per gastar el màxim ample de banda internacional de Telefònica, com a protesta. I els més llestos recomanen, senzillament, canviar de "proxy": especificar al navegador que es vol utilitzar un altre "proxy" en comptes del de Telefònica (n'hi ha molts i es poden trobar teclejant "proxy public list" a Google).

Però la impressió general és pessimista: com sempre, Telefònica farà el que voldrà. Ella i les companyies que subcontracten ADSL, com Ya.com o Wanadoo, copen el mercat. I, com diu un dels vells internautes, Antonio Caravantes, "lamentablement, amb l'ADSL no hi ha alternatives com amb els proveïdors, no puc dir que me'n vaig a un "altre ADSL" que no tingui 'proxy'. L'ADSL és únic i està fent una cosa diferent del que se'ns va prometre a la publicitat. Ens el van vendre com una tecnologia tipus "tub", que no modificava ni intervenia les transmissions, i ara resulta que aquí dins tenim un paràsit".
 

Fòrums sobre el proxy
http://www.proxy.tk

Informació de Telefònica
http://www.telefonicaonline.com/adsl/proxycache

Per detectar el proxy
http://www.internautas.org/detectaproxy.php
http://www.lagado.com/proxy-test

Notificació de problemes
http://www.internautas.org/proxy-cache.php

"El lío del proxy-caché"
http://www.caravantes.com/arti03/proxy.htm

"¿Cómo funciona el proxy-caché de Telefónica?"
http://www.caravantes.com/arti03/proxy2.htm

"Proxies, proxies-caché y proxies transparentes"
http://bandaancha.st/documentos.php?docid=49

Telefònica et roba la informació
http://nosaltres.vilaweb.com/jvilaweb/GetHTTP?p=140&f=1&pa=p_idcmp&va=630885

!Hispahack
http://hispahack.ccc.de

Infohackers
http://www.infohackers.org

Comunicat contra Infohackers
http://hispahack.ccc.de/aih.htm
 
 

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<