23:03 21/09/03
PART DE LA "INTELLIGENTZIA" CIBERNÈTICA ES REUNEIX ALS PRIMERS JOCS FRACTALS
Cal unir-se. Cal baixar al carrer. Cal trobar formes velles i noves d'organització. Cal conèixer-se un@ mateix@. Conclusions totes fornides als I Jocs Fractals de la Vila de Gràcia, un "hackmeeting" en petit celebrat aquest cap de setmana a la casa màgica i okupada de Les Naus, a punt de ser desallotjada per una sentència judicial. Unes 150 persones han debatut durant tres dies cap on ha d'anar la resistència intergalàctica: el programari lliure, l'accés de les dones, la lluita pels ciberdrets...
TOT JUGANT A FER-SE GRAN
Fraternals, fructífers, "freakis", fragmentats, francs... Aquest cap de setmana, el Centre Social Okupat Autogestionat i a punt de ser desallotjat, Les Naus, va acollir els I Jocs Fractals, organitzats pel col.lectiu de lluita internàutica Kernel Panic, que té la seu física al centre. Gent dels "hacklabs" de Madrid, País Basc, Galícia, Alacant o Andalusia es van acostar fins a Barcelona, per mostrar la seva solidaritat amb Les Naus i debatre junts com ha de ser la lluita per les llibertats a la xarxa. Entre els de fora i els d'aquí, unes 150 persones, usuaris avançats, alta qualitat de les converses.
En un format encertat, sense allaus de públic però amb totes les xerrades i taules rodones plenes de gent interessada i interessant, es van succeïr les discussions als I Jocs Fractals. El divendres s'obria amb un debat sobre programari lliure que unia sota un mateix sostre grups com Caliu, Puntbarra o Softcatalà. Hores de conversa més tard, després de sopar, començava la xerrada "after-hours" del conegut activista David Casacuberta, "Enemics no tan obvis", on es feia un repàs dels enemics o elements negatius per a la ciber-resistència, des de la seva pròpia tendència a menysprear l'adversari fins invents com el sistema Palladium que Microsoft vol implantar als ordinadors, per tenir-los controlats de lluny, i la biometria (identificació de persones pels seus trets físics), que amenacen deixar-nos sense ni un bri de privacitat.
La discussió posterior a les paraules de David Casacuberta suggeria ja una de les conclusions de les jornades: la necessitat d'unir els diferents grups que treballen pels drets civils a la xarxa. Coordinació. Organització. Comunicació. Foren les paraules més dites i escoltades. Però la bomba, per a les dones que ens crèiem poques, vindria el dissabte, amb la xerrada "Dones i Tecnologia". Lluny de ser el típic acte de quatre dones que es queixen que no tenen amigues al ciberespai, en aquella sala es van reunir 23 dones, feministes i no feministes, hackers i no tan hackers, polítiques i tècniques, totes plenes d'energies, amb treballs fets sobre la situació de les dones al nou món. Mentre, el plor irregular d'un nen, al fons, recordava que, amb tecnologies o sense, hi ha una essència que es manté.
Allà es denuncià que el diccionari de Microsoft Word és sexista, i per això són necessaris els programes lliures, que et permeten modificar-ne el que no t'agrada. Les dones destacaren també el poc masclisme que han trobat dins els hacklabs, tot aventurant que els hackers tenen més desenvolupat el cantó femení que altres homes i això permet l'encontre: "Qualsevol que es mou bé per la xarxa ha adquirit característiques femenines". Margarita Padilla i Raquel Mezquita van presentar el capítol dedicat a les dones d'un llibre a punt de sortir, "Ciberguerrilla de la comunicación", de l'editorial Virus, on fan un repàs de les autores ciberfeministes, com Donna Haraway i el seu "Manifest Cyborg", que defensa que homes i dones esdevenen éssers assexuats al món tecnològic.
A la tarda d'aquell dissabte, taula rodona de "Hacktivisme", amb la presència de gent bregada en la lluita contra els abusos de Telefònica o el govern, com Manuel Erzoto i el col.lectiu Marcianos.net. Erzoto va fer un repàs de la història del "hacktivisme" a la península, des del 1998, quan es protestava per la pujada abusiva del telèfon i "ens pensàvem que ho podríem fer tot només amb la xarxa. Ara, en canvi, el repte és que els nostres veïns puguin assimilar les nostres idees. La xarxa, sí, però combinada amb anar a prendre unes cerveses amb la gent". Algú suggerí la idea de "utilitzar el carrer, fer accions davant un fotomató de Barcelona TV, sortir al fons d'una connexió televisiva en directe... Fer l'inesperat, l'element sorpresa".
Marcianos.net va explicar que, en fer pública una famosa animació, que convertia el tema "Aserejé" en una cançó de protesta contra el "chapapote", apareguda posteriorment a diversos programes de televisió, com "Crónicas Marcianas", les visites a la web de Marcianos.net van passar d'una al dia a mig milió al mes. Relatà també com la SGAE li va enviar cartes per atemorir-lo, demanant-li que pagués 60.000 pessetes al mes per mantenir l'animació. Marcianos va donar a conèixer el seu cas a Internet i la resposta del col.lectiu d'advocats va ser immediata: li van dir que estigués tranquil perquè una paròdia no ha de pagar drets d'autor: "Excepte l'advocat de l'Asociación de Internautas, que ens va aconsellar que ens rendíssim i després encara anava dient que ens estava defensant". Marcianos.net avisà que, en les acciones de protesta, és essencial "resumir la informació, que gent de deu anys la pugui entendre, i el treball en equip. El millor és utilitzar l'humor per difondre les idees".
Els debats tècnics van tenir també el seu lloc als I Jocs Fractals, on es van veure errors garrafals en sistemes públics de banca electrònica, una ràdio que tocava una cançó, a partir de les ones electromagnètiques emeses per una pantalla, o un programa que espia els accessos i les comunicacions de les xarxes inalàmbriques. La nit de dissabte, el grup de teatre de Les Naus va oferir un exquisit espectacle anomenat "Cabaret Virtual", visió crítica i irònica del món teleconnectat. Esmorzar, dinar i sopar, boníssims i vegetarians. Cap agressivitat.
Mercè Molist
Kernel Panic
http://www.sindominio.net/kernelpanic
Les Naus
http://sindominio.net/lesnaus
Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.