16:29 28/07/03
LA MEGA-DENÚNCIA ALS USUARIS DE P2P TORNARÀ EL SETEMBRE
El rumors omplen la Xarxa. N'han denunciat 4.000. No, els denunciaran després de l'estiu i de 200 en 200. La bomba va esclatar la setmana passada, quan l'advocat Xavier Ribas va anunciar que denunciaria milers d'usuaris de xarxes P2P, per intercanviar programes amb "copyright". És la primera vegada que es posa una denúncia contra usuaris de P2P a l'estat espanyol, motiu suficient perquè tothom s'hagi posat a dir-hi la seva, especialment els protagonistes. Es troben a faltar, però, dades concretes que l'advocat ha promès presentar el setembre.
EL COL.LOBROT DEL P2P
El P2P o "peer-to-peer" és un mètode de comunicació per Internet que no
té res de nou (el vell sistema de notícies Usenet és també P2P) però, en els darrers anys, aquesta tècnica ha pujat com l'escuma, gràcies a xarxes com les de Napster, KaZaA o eMule. Són programes que connecten ordinadors els uns amb els altres, per intercanviar arxius de música, pel.lícules, programes o textos, d'igual a igual: jo tinc un disc de la Lola Flores i qui vulgui el pot copiar, mentre jo copio l'últim de la Shakira d'algú altre. L'èxit d'aquestes xarxes coincideix amb la democratització del cable i l'ADSL, que permeten que cada cop més gent pugui baixar-se, en poques hores, pel.lícules i discografies. Les empreses hi veuen una gran amenaça i, als Estats Units, la lluita s'ha acarnissat en els darrers mesos. Ara, arriba aquí.El responsable d'obrir la veda contra el P2P a Espanya ha estat un advocat, Xavier Ribas, vell conegut per haver portat durant anys els assumptes legals de la Bussiness Software Aliance (BSA), especialment la seva persecució dels programes pirata, com la sonada demanda contra el mític Angeloso, que provocà el tancament de l'encara més mítica "Página del jamón y el vino". Després d'anys de silenci, la setmana passada Xavier Ribas treia la pols del fusell i anunciava, amb una nota des del seu despatx d'advocats, Landwell Price WaterHouse Cooper, que havia estat rastrejant diverses xarxes P2P i hi havia descobert gairebé 100.000 persones procedents de l'estat espanyol que intercanviaven programes protegits per "copyright".
Ribas afirmava, a la nota de premsa, que els seus tècnics han creat una eina informàtica per obtenir més informació sobre aquestes persones, que posa a disposició de les forces de la llei perquè continuin la investigació, si un jutge n'admet la legalitat. Després d'un gran impacte mediàtic, divendres passat Ribas assegurava que havia presentat ja la denúncia, contra les 4.000 persones que mes arxius havien descarregat, a les quals identificava pels seus "nicks" o malnoms. Encara que ha fet saber que té també les adreces IP, més fàcils de rastrejar que un malnom, l'advocat no les ha presentat per curar-se en salut, ja que la Constitució garanteix el secret de les comunicacions.
El moviment que s'ha desfermat a la xarxa, arrel de la denúncia, és històric: tothom en parla. També els protagonistes: els advocats Xavier Ribas i Carles Sánchez Almeida mantenen un duel de cartes a "Kriptópolis", on defensen si és o no delicte compartir arxius, tot posant de manifest els buits legals. L'Asociación de Internautas ha respost Ribas amb diversos comunicats inflamats i la publicació d'un programa per evitar l'espionatge a les xarxes P2P: PeerGuardian. Creix el globus i es converteix en un intens debat sobre la propietat intel.lectual i l'ànim de lucre a la Xarxa.
Però, la notícia que el generà es desfà a miques: Ribas no va posar la denúncia a un jutjat sinó a la Policia Nacional, que li va respondre públicament: "Les descàrregues de P2P són perseguibles només si l'usuari vol enriquir-se amb elles". A més, l'advocat diu que no va signar-la, per mantenir en l'anonimat les 38 empreses denunciants que afirma representar, fins el setembre, que aportarà noves dades. El president de la BSA espanyola s'ha afanyat a assegurar que la seva organització no té res a veure amb la demanda, tot i que la considera legítima. I, ara, la policia diu a Europa Press que a ells ningú els ha presentat cap denúncia.
Punts aquests que confirmen l'opinió dels analistes: que tot plegat seria un globus sonda i una forma d'atemorir els usuaris de P2P, amenaçant-los amb quatre anys de presó, per "reproducció no autoritzada de "software"", segons Ribas, quan altres advocats coincideixen que intercanviar programes podria comportar com a màxim sancions lleus, petites multes.
Mercè Molist
Kriptópolis
http://www.kriptopolis.com
Asociación de Internautas (AI)
http://www.internautas.org
La BSA no apoya la denuncia
http://www.hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20030725095639
Empresas españolas apuntan contra el intercambio de archivos
http://us.terra.wired.com/wired/negocios/0,1154,24947,00.html
¿Susto o muerte?
http://www.escolar.net/MT/archives/000039.html
Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.