18:03 11/11/03
FA VINT ANYS DEL PRIMER VIRUS INFORMÀTIC
No li van posar nom, però aquest dilluns va fer vint anys de l'aparició a la història oficial de la informàtica del primer virus, obra d'un estudiant nordamericà que volia demostrar que aquesta mena de programes eren possibles. Avui sabem que ho són, alguns i algunes en pròpia carn, els posem noms que ens els fan més propers i estem dividits entre qui els odia profundament, fins l'extrem de posar preu al cap dels seus programadors, i qui els estima com a mostres de vida artificial imprevisible i perícia dels seus creadors. A pesar que la majoria no són destructius ni es propaguen massivament, els quatre que ho són han portat la mala fama a tots.
ELS VIRUS FAN VINT ANYS
Ja són prou grans per portar cotxe, per beure alcohol i, bromes apart, per infectar desenes de milers d'ordinadors en cada cop menys temps. Aquesta setmana es celebren els vint anys dels virus informàtics, segons la història oficial, que comença el 10 de novembre del 1983, quan un estudiant nordamericà, Fred Cohen, va presentar en un seminari de seguretat un virus que havia creat per a la seva tesi doctoral, a la Universitat del Sud de Califòrnia. Cohen definia un virus com "aquell programa que pot infectar-ne d'altres, tot modificant-los, per incloure-hi una versió d'ell mateix. Pot extendre's per les xarxes informàtiques de la mateixa forma que pot fer-ho entre ordinadors".
Encara que per aquella època ja corria algun virus molt marginal i alguns autors havien escrit sobre el tema, Cohen va ser el primer en portar-ho a la pràctica, tot mostrant obertament un especímen creat per ell mateix: infectava un programa de gràfics anomenat VD, que corria en els llegendaris mini-ordinadors Vax. Un cop havia entrat a l'ordinador, el virus utilizava els permisos dels usuaris per accedir a les diferents parts del Vax i extendre's per tot el sistema, en menys d'una hora. El més ràpid va fer-ho en cinc minuts.
De fet, el virus de Cohen era el que avui s'anomena un "cuc", un programa que entra en un ordinador i, com un cuc en una poma, busca altres ordinadors amb forats de seguretat per introduir-s'hi i copiar-se ell mateix. En aquest sentit, el Xerox Palo Alto Research Center es disputa amb Cohen l'autoria del primer "cuc", no fa vint anys sinó vint-i-cinc, el 1978. Llavors, un investigador de Palo Alto, John Shoch, va crear un programa que va anomenar "cuc", perquè l'ajudés en les tasques rutinàries de la seva tesi, que consistia en analitzar el tráfic dels ordinadors del centre. El "cuc" anava passant d'un ordinador a l'altre. Però, una nit que havien deixat el programa sol, va fallar per alguna raó que mai s'ha sabut, va espatllar tots els ordinadors i no hi hauria hagut manera de parar-lo si Shoch no hagués tingut a punt una "bomba", un comanament d'auto-destrucció que el va aturar.
Tot i aquests experiments en entorns controlats, faltaven encara uns anys per l'aparició del primer virus massiu. Aquest va arribar el 1986 i es va dir "Brain", obra d'uns programadors paquistanesos que volien lluitar així contra qui pirategés els seus programes. El Brain, com tots els primers virus, es transmetia per disquet en màquines IBM. Mostrava el missatge: "Benvinguts al calabós". Després, arribarien Windows i Internet, que farien créixer el nombre de virus per milers... i la indústria antivirus de rebot.
Mercè Molist
Computer viruses now 20 years old
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3257165.stm
20th anniversary of computer viruses
http://slashdot.org/article.pl?sid=03/11/10/1920218&mode=thread&tid=126&tid=128&tid=185
Fred Cohen
http://all.net
El "cuc" de Xerox
http://www.greyowltutor.com/essays/virus.html
Brain
http://www.perantivirus.com/sosvirus/virufamo/brain.htm
Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.