15:52 06/05/02
TERRORISTES, 2. ANTITERRORISTES, 0
Mercè Molist
Aquest era l'inquietant resultat del torneig de "Counter-strike" quan deixàvem, dissabte a la nit, la FiberParty. Quedaven encara hores de competicions de jocs per ordinador, en una reunió d'afeccionats que posava la cirereta a les celebracions pels 25 anys de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB). Més de 400 persones hi van treure el nas, la majoria amb ordinador inclòs, que connectaven a la xarxa local on no pararen els combats, durant 48 hores."El Fiber (Homo Informaticus), format mitjançant una metodologia exclusiva basada en les tecnologies més avançades, és un material humà flexible i resistent ideat per a adaptar-se als projectes i creacions més originals i avantguardistes. El seu teixit personal s'ha anat convertint al llarg del temps en garantia de qualitat i la seva capacitat per a ser reciclat professionalment de manera contínua no deixa de sorprendre. Recordar l'orígen d'aquest gran procés evolutiu, del què ara fa 25 anys, "ens toca la fibra"".
Així presentaven l'aniversari els alumnes de la Facultat d'Informàtica. Una vintena van organitzar la FiberParty, membres de les associacions Jedi, Oasi, DSL i grups independents com Art Ràdio o Fuzzion, impulsors de la BCNparty que es celebra anualment, també a Barcelona. A l'estat espanyol, fa temps que es fan aquestes "parties", reunions de gent en una gran sala que hi porten l'ordinador per a jugar en xarxa. Entre les més veteranes, la EuskalParty o la CampusParty, a València.
Mans al teclat. Ulls a la pantalla. Ratolins personalitzats. Auriculars i microfòns. Webcams. Preciosos PCs "maquejats", com els cotxes, retocats estèticament, visibles per dins, amb llums, efectes. Sang estavellant-se contra el monitor, menjar i refrescos a les taules, manuals, tornavisos, mascotes de peluix. Desenes d'ordinadors omplien el poliesportiu del Campus Nord de la Universitat Politècnica. Aïllats dins una caixa plena de gent aïllada. Dos de costat juguen entre ells sense mirar-se, contra la pantalla.
I només un parell o tres de dones. "Aquest és encara un món d'homes. A mi m'agrada jugar, però no amb tan vici com veig aquí. Tot i això, si comences i et vicies, llavors és igual que siguis home o no", explicava Elena Galván, coordinadora de la zona de jocs. A pesar d'estar en minoria, les dones marcaven la pauta. La crucial tasca de tècnica de sistemes era a càrrec de Rosa Martín. I Sandra Castillo va guanyar més d'un torneig, entre ells el d'intel.ligència artificial, on calia crear un programa que sabés jugar al "mus".
El 95% dels participants es van apuntar a una o altra competició de jocs: "Age of Empires", "Quake", "Counter-strike", "Starcraft" i "Tetrinet". A més, hi havia zones de seguretat, programes lliures, programació i "demoscene", amb conferències i concursos com el de cerca per Internet, la marató de programació, el concurs de llençament de disquets, el de programació "ofuscada" (escriure codi que sigui bell estèticament) i el concurs de "hacking", on s'havien d'atacar dos ordinadors, defensats pel Centre de Resposta a Emergències (CERT) de la UPC.
Aquest concurs va portar polèmica, explica Marc Clausell, president de la FiberParty, perquè "hi havia gent de l'organització que volia que els concursants s'ataquessin entre ells i que guanyés qui tingués l'ordinador més ben preparat, en comptes d'incitar-los a atacar-ne un d'especial. Però l'esCERT va preferir fer-ho així: amb dos servidors, un amb sistema operatiu Windows i l'altre amb Linux, que fan de víctimes perquè, com les vacunes, si no simules atacs no pots preparar-te per a la defensa".
Un dels primers en aconseguir entrar al servidor Windows tenia només 14 anys, Rafael Montero, afeccionat des dels 11 a la informàtica, que deia haver après "tot llegint manuals a Internet. Quan sigui gran, aniré a la facultat i vull ser expert en seguretat", explicava. No estava sol, l'acompanyaven els amics, amb qui ha creat un grup, Sweetdevils: "No ens considerem hackers sinó amants de la seguretat informàtica, no som tan bons", assegurava, vergonyós.
Paral.lelament, es van presentar el "hacklab" Kernel Panic i el projecte BarcelonaWireless, que està muntant un node de connexió inal.làmbrica 802.11b al Raval. Encara no era acabada la festa que els organitzadors ja pensaven en tornar-hi: "L'any que ve. I més gran. Amb el que ens ha costat, seria una llàstima no repetir-ho".
FiberParty
http://www.fiberparty.net
Art Ràdio
http://radio.upc.es
Sweetdevils
http://www.sweetdevils.com.ar
Kernel Panic
http://www.sindominio.net/kernelpanic
BarcelonaWireless
http://www.barcelonawireless.net