17:36 3/04/00
 

BON COP D'"E-MAIL"
 

Mercè Molist
Fa dos anys, algú manipulava la plana principal de la web de la Universitat de les Illes Balears, en protesta per l'autopista que es volia construir al campus. La gesta va ser un dels primers i únics "graffitis" (assalt d'una web per posar-hi un missatge), vistos per aquests encontorns digitals, i mostra pionera de l'avui anomenat "hacktivisme". Amb mètodes més pacífics, com planes web de denúncia, fòrums de discussió i correu electrònic, desenes de grups defensen les seves causes a Internet.

L'ús de la xarxa per donar visibilitat o facilitar la coordinació en lluites socials és tan vella com ella mateixa. GreenNet, PeaceNet o la Association for Progressive Communications (APC) són veteranes xarxes muntades en el seu dia per informàtics activistes. Amb elles descobrien el potencial de les línies per a la coordinació interna de les organizacions locals i, especialment, internacionals i l'efecte "eco" que extenia les reivindicacions, en poc temps, per tot el món. Pangea, el node català de la APC, fa temps que dóna suport a campanyes electròniques d'ONGs, com la recent Consulta Social sobre el Deute Extern, on van cobrir el terreny informàtic amb 50 voluntaris. Els vots s'emmagatzemaven en una base de dades pública permanentment actualitzada, mentre les organitzacions que hi participaven discutien temes de coordinació en fòrums creats "ad hoc".

Més aïllades però al mateix temps que a Pangea, naixien altres cíbercampanyes com "Prou Cues a la N-340", que des d'una web personal informava de les reivindicacions i demanava suport. També en una plana personal es publicitava "Marca un gol per Catalunya", la campanya per les seleccions catalanes, i, amb menys èxit al món material, "Llibres desgravables en un 30%", iniciada per la llibreria L'Unicorn. Els col.lectius assamblearis locals entraven també en la revolució digital i, en els darrers anys, no hi ha hagut 'desokupació' que no hagi comptat amb la corresponent plana web de denúncia. Igualment, antics "fanzines" són ara butlletins que es reben còmodament a la bústia electrònica. Posats a evolucionar en el 'net-activisme', l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC) ofereix, a la web de la campanya "Protegim Torrebonica i Can Bonvilà", un formulari per enviar postals de protesta al director de La Caixa.

Veterans internautes donaven suport, el 1996, a una de les campanyes més conegudes de la Internet catala, la del "Domini CT per a Catalunya", que avui té a la seva web tota mena d'informació, amb notícies actualitzades i intercanvi d'enllaços amb webs amigues. El grup es coordina bàsicament per correu electrònic i existeix també un fòrum extern per a simpatitzants. Més allunyada del terreny informàtic, la protesta "Via Ferrata de Tavertet, no", iniciada el 1998 en una plana web, avui molt completa. "Es van trametre unes 2.500 cartes a adreces electròniques de Catalunya i des de la web es va convidar la gent a enviar cartes de protesta als responsables de l'entitat promotora. No s'ha imprès ni una carta, ni un pasquí, ni un cartell. Els adherits a la campanya, que ja són unes 30 entitats, dialoguen a través d'una llista de correu. Totes les convocatòries de reunions i concentracions públiques també s'han fet per Internet", explica Miquel Macià, coordinador de "Lo Campanar de Sau", la publicació promotora de la web.

Macià té molt clar que "aquest moviment ha estat possible gràcies a Internet, tant per diners, com per rapidesa, com per facilitat de relació entre gent allunyada físicament. Quan la campanya ja havia mogut molt d'enrenou, un funcionari del Consorci Turístic es va queixar que no entenia com li havien donat tanta importància, 'perquè tot havia començat per un simple 'e-mail''". El biòleg Jordi Camprodon, coordinador de la protesta, no sembla tan sorprès del paper del correu electrònic en la batalla: "No ens hi vam haver de pensar gaire perquè ja l'utilitzàvem. És molt pràctic, una eina imprescindible. Si demanes un document a DEPANA, te l'envien per Internet i no has d'esperar. Més que per donar-nos a conèixer, Internet ens ha servit com a vehicle entre nosaltres, tot i que has de mirar on envies coses confidencials, perquè no arribin vés a saber on".
 

Campanyes d'ahir i d'avui

Plataforma per la Llengua. http://www.estelnet.com/plataforma/index2.html
Protegim Torrebonica i Can Bonvilà!!!
http://adenc.org/torrebonica/postal.htm
No al desallotjament de la HAMSA i La Vakeria
http://www.gracianet.org/soroll/okupa
Boicot al casament reial
http://www.geocities.com/Pentagon/7310
Marca un gol per Catalunya
http://personal.redestb.es/davidnono/marca/selecat.htm
Liber-30%
http://www.liber-30.org
Prou cues N-340
http://members.es.tripod.de/pbg
Tarifa Plana
http://estelnet.com/tp
Obrim la Universitat Oberta
http://www.fut.es/~drudis/uoc_ct.html
Manifest sobre Microsoft i el Català a la Informàtica
http://alabi.fib.upc.es/~mscat/
Alcoi per l'auditori.
http://www.alcoi.com/auditori
Maduixa-Gumm
http://www.maduixa.8m.com
Domini CT per a Catalunya
http://www.domini-ct.org
Campanya Diari El Punt a les Terres de l'Ebre
http://www.fut.es/~omnium/punt/home.htm
Barcelona Olímpica: Tortura 1992
http://cc.uab.es/~iutc0/tortura_92.htmlx
Recollida de signatures per l'àguila de la caserna del Bruc.
http://erc-cat.org/jerc/horta-guinardo/ftxsgn1.htm
Salvem el Boiximà de Banyoles
http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/5787
Jo també em planto
http://www.assemblea.org/index.htm
Consulta Social sobre el Deute Extern
http://www.consultadeuda.org
Pangea
http://www.pangea.org
Via Ferrata de Tavertet, no
http://www.osona.com/salvemelsnius