#DonesAmbCategoria, una campanya perquè les dones surtin en femení a la Viquipèdia

05/03/2021
Publicat a: Fundació Punt Cat

Un grup d'editores i editors de l'enciclopèdia lliure Viquipèdia en català han engegat la campanya #DonesAmbCategoria que vol denunciar la manca de categories femenines a la Viquipèdia. Això vol dir que una escriptora surt indexada dins els "escriptors", o una política es posa a la categoria de "polítics" perquè no existeixen les categories "escriptores" o "polítiques". I això, diuen, s'ha de canviar.

"Carme Puche i Moré és "un director de cinema barceloní"? "un guionista barceloní"? "un locutor de ràdio barceloní"? Doncs així figura a les categories de la @Viquipedia catalana". Aquest és un dels tuits que es poden llegir al compte de Twitter @DonesAmb, obert expressament per la campanya. El compte mostra desenes de dones que surten a la Viquipèdia, amb les categories que les acompanyen. Així Gemma Lienas és "un feminista barceloní", Bel Olid és "un escriptor mataroní" i Núria Salán, "un químic barceloní".

Les categories es poden veure al final de cada article de la Viquipèdia i serveixen per a indexar-los. "Cada vegada que consultem la Viquipèdia en català comprovem que les dones estan categoritzades sota l’etiqueta "masculí plural" i només en comptades ocasions no és així. Sovint coincideix en una professió o condició molt feminitzada, com ara "llevadores" o "concubines"", expliquen a la nota de premsa que han enviat als mitjans.

El tema de les categories de gènere a la Viquipèdia en català és una discussió recurrent mai solucionada, a diferència d'altres viquipèdies com l'anglesa, l'alemanya, l'espanyola o l'euskera: "A les Viquipèdies francesa i anglesa és fàcil trobar, per exemple, dones botàniques perquè tenen les categories "femmes botanistes" i "women botanists", respectivament, mentre que a la catalana cal entrar en la categoría "botànics"", expliquen. Això porta a situacions grotesques com les categories "gimnastes rítmics", "feministes barcelonins" o "nedadors sincronitzats barcelonins" que inclouen únicament dones.

L'argument que justifica aquesta política diuen que és que "la Viquipèdia catalana basa els seus criteris lingüístics en les normes de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que usen el masculí genèric per descriure homes i dones. Però què tenen a veure les acadèmies de la llengua en una classificació ontològica per categories?". I afegeixen: "Per no alterar un consens pres en el si de la pròpia Viquipèdia, que ja resulta còmode i no porta complicacions, es contribueix a fomentar aquest desequilibri".

Les persones anònimes que són rera aquesta campanya asseguren no veure "cap mena de justificació per no categoritzar les dones per sexe". Segons elles, "acceptar que només es poden crear categories en masculí és invisibilitzar la presència de la dona i al segle XXI aquesta idea és inacceptable". Apel.len al cinquè pilar de la Viquipèdia que diu: "La Viquipèdia no té normes inamovibles".

La campanya #DonesAmbCategoria està adreçada no només als editors i editores de la Viquipèdia sino també als lectors i lectores: "Demanem a la comunitat viquipedista catalana que escolti i accepti aquesta reclamació i faci possible la creació de categories femenines. Si la Viquipèdia catalana és un dels webs més consultats, cal que en una societat com la nostra les dones hi siguin visibles igual que els homes". El punt àlgid de la campanya serà el 8 de març i esperen que després de l'esforç puguin aconseguir aquest canvi.



Mercè Molist