Benvingut, El Corte Inglés, a l'ètica hacker

03/02/2016
Publicat a: Nació Digital

Diu l'ética hacker que tota la informació ha de ser lliure, i que la informació privada ha de romandre en la privadesa, excepte si és d'interès públic. Aquesta és l'essència, el per què rera l'atac hacktivista d'Anonymous a les xarxes informátiques del Corte Inglés i el robatori d'una important base de dades.(https://filtrala.org/cuentas-corteingles/)

És el dinosaure del segle passat, acostumat sense vergonya a corrompre periodistes, esbarts dansaires i allò que calgui per assegurar-se la supervivència, passi el que passi, ni que algú faci saltar bombes i gent pels aires. És el passat front les guerrilles (https://elcutreingles.wordpress.com/) de l'avui i del futur, incorruptibles perquè és l'ètica, i no el diner, la seva essència.

"Ho vam fer perquè podíem fer-ho i, un cop vam poder, no podíem no fer-ho perquè tenim una forma d'entendre la informació segons la qual aquesta ha de ser alliberada, sobretot si es tracta d'instituciones que afecten d'alguna forma allò públic", asseguren els hacktivistes, si els ho preguntes.

La base de dades copiada ha sigut una bomba: hi constaven pagaments a l'Església, mitjans de comunicació, col.lectius culturals... Destaquen les despeses en periodistes de la dreta més carrinclona, pagaments regulars, mensuals, a canvi de defensar des de les seves poltrones no només el negoci sino també la filosofia. Ho sabíem tots. Ho sabem. Que molts periodistes reben paneres per Nadal i no només del Corte Inglés. Però veure-ho així, descarnat, no regals, no: pagaments mensuals!

Si veieu mitjans que no s'han fet ressò d'aquesta filtració, ja sabeu per què. El vell món contra el nou. La9deanon (http://la9deanon.tumblr.com/) és el col.lectiu responsable d'aquest "leak", vell conegut del hacktivisme català i possiblement el més actiu -i antic- de l'escena Anonymous espanyola. Em pregunto si tenen por d'haver atacat un peix tan gran. Responen: "No som unes temeràries, sabem que el que fem suposa riscos, però els assumim. Per suposat esperem que no ens agafin però, si ho fan, no podrem dir que ens agafin per sorpresa".

No hi ha trampa, aquí: "Nosaltres tenim una manera d'entendre el món i lluitem en conseqüència. Sabem que, per desgràcia, això que fem no és legal, i ens arrisquem a fer-ho. Però quina lluita no assumeix riscos? La nostra consciència, en aquesta sentit, descansa tranquil.la".

No tan tranquils deuen estar al Corte Inglés. I no només perquè s'hagin destapat les factures pagades pel seu servei de "Comunicación y Relaciones Externas". També pel negoci: entre altres divisions empresarials, El Corte Inglés es dedica a donar serveis d'informàtica a particulars i empreses. Empreses a les quals algú hauria d'informar com és que uns hacktivistes han entrat a les xarxes del Corte Inglés tan alegrement...

A La9deanon prometen que ho explicaran molt aviat i, perquè saben que m'agraden aquestes batalletes, me n'ofereixen un tast. Que pari l'orella qui en sàpiga una mica i a la resta els ho explico després. Diu els Anonymous: "Tècnicament, l'error de seguretat era en un defecte en la programació del seu proveïdor de software, que no tenia ben filtrades les variables de consulta a la seva base de dades".

Això vol dir, ras i curt, que som davant un error pràcticament de parvulari. Va, de primària. Una base de dades mal configurada, un formulari que segons què hi introdueixes "vomita" coses que no ha de vomitar. Un error molt comú però que no hauria de ser a les xarxes d'una de les principals empreses del país, que a més s'encarrega de la informàtica d'altres empreses.

Tammateix, què podíem esperar d'un dinosaure, acostumat a tapar-se les vergonyes no amb la competència i la seriositat, sino amb els pagaments sota mà perquè els draps bruts no arribin al públic?. Ai! Quina manera d'ensopegar més tonta. Ja ho deia fa un moment a Twitter el sempre preclar advocat Carlos Sánchez Almeida: "Quin trist paper el de la premsa de paper. Entre la propaganda governamental i la d'El Corte Inglés, cobren més per callar que per escriure!". (https://twitter.com/bufetalmeida/status/694906627309309952)



Mercè Molist